.

De drie waarden van SYSQA, Deel 1

Door Martijn van der Zalm

De drie waarden van SYSQA zijn ontwikkeling, betekenis en verbinding. Deel 1 van dit drieluik gaat over ontwikkeling. Dat zit ‘m in alles, dus ook in de herkenning en ontwikkeling van talent. Martijn van der Zalm werd zonder diploma aangenomen.

Martijn van der Zalm heeft geen diploma, maar wel een specifiek talent. Dat wilde hij ontwikkelen. SYSQA stelde motivatie en potentie boven een papiertje en gaf hem de kans. “Ik heb niet gestudeerd, ik kom van het VMBO,” vertelt Martijn. “Ik ben erg analytisch en kan heel logisch nadenken. Daarmee haalde ik de analytische vaardigheidstest die deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure. En ik ben altijd geïnteresseerd geweest in IT. Die combinatie maakte dat ik acht jaar geleden toch werd aangenomen.”

Doen waar je goed in bent

Martijn is analytisch sterk, en daar wordt hij ook op ingezet. Hij vertelt: “Ik heb op een project gezeten bij een instelling die zich met pensioenen bezighield. Daar had ik onder andere te maken met conversies en berekeningen van bruto naar netto. Klinkt simpel, maar het ging om 250 testcases. Die heb ik in Excel gezet om het enigszins overzichtelijk te maken, maar dan nog pasten de gegevens niet op twee beeldschermen. Zie dan maar dat je het overzicht houdt.”

“Bij grote projecten heb je met allerlei verschillende disciplines te maken,” gaat hij verder. “Je zit als een spin in het web. Projecten zijn overal anders. Mijn aanpak is altijd: kom maar met alle informatie. Er is toch nooit een standaardoplossing. Je moet flexibel zijn en snel schakelen, dat is de uitdaging.”

Je komt op leuke plekken

Ook de afwisseling in locaties is leuk, vindt Martijn. “Je komt in grote steden, zoals Den Haag of Amsterdam. Het is leuk om een ommetje te maken en de stad te verkennen, eens kijken waar de regering zit. In Brussel gingen we iedere woensdag een biertje doen en we gingen ook regelmatig stappen.”

In Brussel zat Martijn met een groepje collega’s vier à vijf dagen per week in een hotel. “Dat heb ik viereneenhalf jaar gedaan,” blikt hij terug. “Zo’n tijd van huis hakt er wel in, daar moet je wel zin in hebben. Ik ben nu een jaar terug in Nederland en moet nog steeds een beetje wennen. Op afstand is het lastiger om je sociale contacten te onderhouden, daar moet je bij terugkomst wel weer in investeren. Maar ik heb het altijd erg leuk gevonden en als je het niet ziet zitten kun je ook ‘Nee’ zeggen.”

“Het toffe aan SYSQA is dat je zelf mag kiezen in welke richting je je wilt ontwikkelen

Kiezen in welke richting je jezelf wilt ontwikkelen

Martijn van der Zalm: “Het toffe aan SYSQA is dat je zelf mag kiezen in welke richting je je wilt ontwikkelen. Dat neemt niet weg dat ik nog niet precies weet waar ik naartoe wil. Het komt wel op mijn pad. Ik heb niets met carrièreplanning: ‘Waar zie je jezelf over zes maanden?’ ‘Nou, op jouw plek?’ Nee, dat werkt voor mij niet.”

“Wel overweeg ik om alsnog een HBO-opleiding te doen,” peinst Martijn hardop. “Ik heb geen rugzak met kennis bij me, en soms mis ik dat. Kennis heb je in twee soorten: klantspecifieke kennis en IT-kennis. Op klantspecifieke kennis kun je niet studeren. Als je bij een pensioenendienst komt, dan ga je iets met pensioenen doen. Voor IT-kennis bestaan opleidingen en die heb ik niet gevolgd. Maar tot nu toe kan ik mijn weg er wel in vinden.”

Niet in pak

Hoewel het bij SYSQA gebruikelijk is, krijgen ze Martijn niet in pak. “Daar moeten ze echt hun best voor doen,” zegt hij stoïcijns. “Op een intake doe ik dat wel, maar ik loop liever in een spijkerbroek met een overhemd en een trui. In Brussel droegen ze trouwens korte broeken en teenslippers. Daar moet je dan niet in een pak tussen gaan zitten.”

Mooie basis

SYSQA brengt je een leuke baan met veel afwisseling. Maar dat schetst het beeld volgens Martijn onvoldoende. “Ik ben met een VMBO-diploma van de straat geplukt,” herhaalt hij nadrukkelijk. “Dat is best vet. En ik heb pas geleden een huis gekocht. Dat is een heel mooie basis, en die is mede mogelijk gemaakt door SYSQA.”

Foto Marlies van der Meer

Vraag het Marlies

  • Ontwikkeling zit in ons dna. Alle verhalen op werkenbijsysqa.nl ondersteunen dat.
  • Avatar Marlies van der Meer
    Wil je eens verder praten over jouw persoonlijke ontwikkeling, misschien bij SYSQA, of ontwikkeling van je organisatie op het gebied van Quality Assurance in IT? Stuur ons een berichtje of bel!

Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!