.

De drie waarden van SYSQA, Deel 3

Door Marjolijn Jansen

De drie waarden van SYSQA zijn ontwikkeling, betekenis en verbinding. Deel 3 van dit drieluik gaat over verbinding. Marjolijn Jansen is als Bid manager verantwoordelijk voor het Tenderbureau, ze is aanspreekpunt voor HR-Carrière en ze is vertrouwenspersoon van SYSQA. Als iemand weet wat verbinding betekent, dan is zij het.

“De samenleving digitaliseert. Maatschappij en technologie raken steeds meer met elkaar verbonden. Maar verbinding begint vooral tussen mensen,” vindt Marjolijn. “Mensen hebben belangen, streven doelen na en zitten ingebed in een netwerk. Verbinding is nodig om ontwikkeling te realiseren en van betekenis te zijn. Als je niet aangesloten bent bij je omgeving, of het nu je vakgebied, je collega’s of klanten betreft, dan kun je niet optimaal ontwikkelen en waarde toevoegen.”

Opdrachtgever moet niet zelf op de stoel van de expert gaan zitten

Bij tenders (aanbestedingen, red.) spelen diverse belangen. “Die moet je helder krijgen,” stelt Marjolijn. “Op het moment dat een opdrachtgever een expert inhuurt, dan heeft hij of te weinig capaciteit, of te weinig expertise. Hij kan dan niet zelf succesvol op de stoel van de expert gaan zitten. Dat vraagt om vertrouwen in een externe partij. Van de expert wordt trouwens steeds vaker verwacht dat hij een combinatie van diensten aanbiedt om een resultaat te bereiken. Daarvoor is samenwerking en verbinding tussen verschillende experts (leveranciers) nodig.”

Maak verbinding met SYSQA

Met vertrouwen in eigen kracht de kracht van een ander inzetten

Verbinding? In commercie concurreert iedereen elkaar toch de tent uit?
“Als je niet oppast ga je daarin mee,” beaamt Marjolijn. “Maar heb je vertrouwen in je eigen kracht, dan hoef je niet bang te zijn om de kracht van een ander in te zetten om iets te realiseren. Samen kun je meer dan alleen. Je moet ook niet aarzelen om aan te geven waar je minder sterk in bent en waar je hulp kunt gebruiken. Dat is niet alleen verbinding, het is ook integer.”

Als je niet aangesloten bent bij je omgeving (vakgebied, collega’s, klanten), dan kun je niet optimaal ontwikkelen en waarde toevoegen

Zet een expert op de plek waar hij iets moet betekenen

Is de opdracht gewonnen, dan ontstaat er verbinding tussen de opdrachtgever en de collega’s op het project. “De kunst is om de essentie boven tafel te halen. Dat helpt niet alleen de opdrachtgever, het helpt ook mijn collega’s in de zin van ervaring en ontwikkeling. Je kunt samen méér dan alleen. Je moet elkaar begrijpen en op elkaar kunnen reageren. Maken we samen het verschil, doen we de juiste dingen? Dat vinden we bij SYSQA belangrijk.”

Wat Marjolijn betreft staan SYSQAnen in nauw contact met de plek waar ze iets betekenen. “Of je project slaagt, hangt ook samen met de aard en de voorspelbaarheid van het werk. Als je precies weet wat de klant wil en het werk is goed over te dragen, dan is afstand oké. Maar als er alleen een ruwe schets is en de wereld verandert ook nog eens in een rap tempo, dan wordt het een ander verhaal. Is het project niet voorspelbaar, doe het dan niet op afstand, maar zorg voor maximale persoonlijke verbinding.”

Je moet mensen in een lastige situatie niet afzonderen

Ook intern, binnen de muren van SYSQA, is verbinding een groot goed. “Hier is veiligheid heel belangrijk,” vindt Marjolijn. “Een werkgever kan heel hard roepen dat haar medewerkers alles moeten en mogen zeggen, maar de medewerkers moeten zich ook veilig genoeg voelen om dit daadwerkelijk te durven doen.”

Als vertrouwenspersoon staat Marjolijn in verbinding met persoonlijke situaties waarin mensen kunnen zitten. “Gefaciliteerd door SYSQA kan ik mijn collega’s ondersteunen als het even tegenzit, of wanneer iemand vastloopt in werk of de organisatie,” zegt ze. “Je moet mensen in die situatie niet afzonderen. Als er iets niet lekker loopt, dan is het goed dat je dit kunt bespreken zonder dat het meteen een ‘ding’ hoeft te worden. Alleen al door dingen bespreekbaar te maken kun je er wat mee. Om iets onder woorden te kunnen brengen moet je je gedachten ordenen, en dan hoor je zelf wat je zegt. Dat werkt vaak al heel verhelderend.”

Verbinding bevindt zich op alle niveaus

“Verbinding gaat over integriteit, belangen en vertrouwen,” concludeert Marjolijn. “Die zijn op alle niveaus nodig om daadwerkelijk iets tot stand te brengen. Als dat er niet is, kan een samenwerking niet maximaal succesvol zijn.”

Foto Carlijn Hillebrand SYSQA

Vraag het Carlijn

  • Heb je een vraag over dit artikel van Marjolijn?
  • Foto Carlijn Hillebrand SYSQA
    Stuur me een berichtje of bel me op!

Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!