.

Flexibiliteit onder hoogspanning, testen bij CWE

Door Thomas Wattel

Soms zijn er van die projecten die eruit springen. Vanwege de complexiteit, de uniekheid of de onconventionele aanpak. CWE is zo’n project.

CWE is een samenwerkingsverband van Europese energienetwerkbeheerders om stroom uit te kunnen wisselen. Daar komt aardig wat software bij kijken die natuurlijk grondig getest moet worden. Dat doet SYSQA met de methode ‘situationeel testen’. Thomas Wattel, QA professional bij SYSQA, is als testcoördinator bij het project betrokken.

Vanuit je rol als tester moet je telkens je eigen mindset aanpassen. Hoe kan het beter, handiger?

Systeem moet twee dagen op de vraag vooruitlopen

Om een beeld te schetsen van de complexiteit van het systeem legt Thomas uit: “Om energie uit te wisselen moet je het verhandelen op een beurs. Daar is een systeem voor nodig. Dat systeem moet twee dagen op de energievraag vooruit lopen, want de stroom moet opgewekt en geleverd worden en dat kost tijd. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken heeft ieder land zijn eigen energienetwerk en zijn eigen systemen, logistiek en software. Dat moet allemaal op elkaar afgestemd worden.”

Omdat er in zo’n complex van systemen van alles mis kan gaan, moet er worden getest. “Het testtraject wordt in fasen uitgevoerd,” vertelt Thomas. “Eerst moet worden nagegaan wat een systeem moet kunnen. Dat wordt vastgelegd in een ontwerp. Dan komt er een softwareleverancier die het systeem moet bouwen. Tijdens dit bouwproces wordt de software al door SYSQA gecontroleerd: heeft de leverancier gemaakt wat ontworpen is? Dan komt de software op servers in een testomgeving waar uitgebreid wordt getest, en uiteindelijk in de productieomgeving waar het systeem gebruikt gaat worden.”

Foto electiciteitsmasten hoogspanningskabels

Vooruitgeschreven testscript voldoet hier niet

Nu zit er bij CWE een addertje onder het gras. Want omdat het complexe systeem continu blijft veranderen moeten de tests meeveranderen. Het traditionele vooruitgeschreven testscript voldoet hier dus niet. “Inderdaad,” beaamt Thomas. “Je moet heel flexibel zijn. Daarvoor gebruiken we bij SYSQA het situationeel testen. Dit is een methode waarbij je de testaanpak zodanig opzet dat het blijft aansluiten bij het project, ook als daar veranderingen in plaatsvinden.”

“Bij CWE was sprake van tijdsdruk,” gaat Thomas verder. Testen op de conventionele manier kost veel tijd, het moest sneller. Dat is een heel goede reden om Situationeel Testen toe te passen. Een prettige bijkomstigheid was dat we binnen SYSQA al ervaring hadden. We waren binnen korte tijd systeemexperts geworden. Hierdoor was het vertrouwen in wat we kunnen bij de opdrachtgever al aanwezig.”

Uitgaan van je eigen professie

Kosten van herstel achteraf zijn vaak erg hoog. Je kunt daarom beter de grootste risico’s in een vroeg stadium afdekken. Hoe doe je dat als het systeem doorlopend verandert? Thomas legt uit: “Vanuit je rol als tester moet je telkens je eigen mindset aanpassen. Hoe kan het beter, handiger? Je moet doorlopend in de gaten houden waar de risico’s liggen en daarop bijsturen. Je professionele aanpak is in dit geval essentiëler dan het testdocument. Daarom is het vertrouwen van de opdrachtgever in je kennis van het systeem en je testervaring ook zo belangrijk.”

Maar als je geen testscript hebt, ben je dan niet bang dat je een paar puntjes mist? Thomas begrijpt de bezorgdheid. ‘De klant wil vaak graag een afgevinkte lijst, wat de indruk wekt dat het systeem gegarandeerd werkt. In veel gevallen biedt het een schijnzekerheid, want ‘alles testen’ bestaat niet. Je krijgt opdrachtgevers dan mee door te zeggen wat je uitdagingen zijn, maar vooral door de oplossingen te laten zien. Kun je aangeven wat de voordelen van je aanpak zijn? Dan moet het lukken om de klant te overtuigen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd op onze vacaturesite werkenbijsysqa.nl. Hier tref je veel verhalen van onze collega's bij verschillende opdrachtgevers.

Gerelateerde tags

Klik op een tag om meer artikelen over het betreffende onderwerp te vinden.

Foto Jurriën Kuijpers SYSQA IT Quality Assurance

Vraag het Jurriën

  • Software testen zit in onze genen. Inmiddels doen we veel meer dan testen alleen, maar we zijn nog steeds een absolute specialist.
  • Avatar Jurriën Kuijpers SYSQA IT Quality Assurance
    Heb je een uitdaging op testgebied? Stuur me hieronder een bericht of bel me op 036 - 524 11 99!

Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!