.

Handvatten voor het flexibiliseren van software testen

Software testers komen niet meer weg met een in beton gegoten testmethode. In het artikel 'Testen wordt flexibel' (Automatisering Gids, 24 april 2014) vind je 7 handvatten die je helpen het software testen flexibeler te maken. Lees ze hier en download het artikel.

Software testen verandert. De essentie van die verandering is dat het testen niet meer wordt bepaald door de methode, maar door de organisatie, het project en het systeem. 'De context bepaalt de aanpak en niet andersom' lees je in 'Testen wordt flexibel', AutomatiseringGids (nu AGConnect), 24 april 2014. Professionele testers beheersen meerdere methoden en technieken.

Het testen van systemen is aan het veranderen. Robert Lourens stelt in zijn artikel ‘Softwaretesters zijn geen trendsetters’ (AutomatiseringGids 27 februari 2014) dat deze verandering is ingegeven door trends in de markt. Dit is grotendeels waar: als systeemontwikkeling op de agile-toer gaat komen de testers met agile-testen en als we de cloud ingaan komen de testers met cloud-testen. Voor een deel komen de recente veranderingen op het gebied van testen echter ook van binnenuit, uit de testwereld zelf. Essentie van de verandering is dat het testen flexibiliseert. Omdat testers de laatste jaren de beschikking hebben gekregen over veel meer testaanpakken kunnen zij zich veel meer aanpassen aan de specifieke kenmerken van de organisatie, het project of het systeem. Hoe is deze ontwikkeling tot stand gekomen? Wat is de essentie van de verandering en wat zijn de gevolgen voor IT-projecten?

Lees hier het hele artikel uit AutomatiseringGids

Handvatten flexibiliseren software testen

Twee mogelijke handvatten bij het flexibiliseren van testen (uit het artikel 'Testen wordt flexibel') zijn:

 • context-driven testen
 • situationeel testen

Context-driven testing (CDT)

Context-driven testing (CDT) is een visie op testen waarbij de testaanpak wordt afgestemd op de omgeving. CDT is gebaseerd op een set uitgangspunten voor flexibel testen en een community. De uitgangspunten zijn:

 • De waarde van iedere aanpak hangt af van de context.
 • Er zijn goede practices in een context, er zijn geen best practices.
 • Mensen die samenwerken zijn het meest belangrijke deel van de context van een project.
 • Projecten ontwikkelen zich in de tijd op een onverwachte manier.
 • Producten zijn oplossingen, als het probleem niet wordt opgelost werkt het product niet.
 • Goed software testen is een uitdagend intellectueel proces.
 • Alleen door beoordeling en vaardigheden, uitgevoerd in samenwerking met het hele project, zijn we in staat de juiste dingen op het juiste moment te doen om effectief producten te testen.

De CDT-community bestaat uit een groeiend aantal testprofessionals die niet alleen de uitgangspunten van CDT omarmen, maar ook actief in praktijk kunnen brengen en promoten. Een actieve Nederlandse CDT-community staat bekend onder de naam DEWT (Dutch Exploratory Workshop on Testing).

Situationeel testen

Situationeel testen biedt testers handvatten om testen te flexibiliseren. Het gaat uit van twee centrale aspecten: ‘waarom’ en ‘hoe’ testen we. Bij het eerste aspect, waarom testen we, moet de business aangeven wat hij verwacht. Moet helder worden gemaakt of de gewenste functionaliteit is gerealiseerd? Moet worden vastgesteld of de performance en security voldoende zijn? Moet worden vastgesteld of het systeem gebruiksvriendelijk is? Moet worden vastgesteld of met de oplevering van het systeem het project succesvol is? Er zijn nog veel meer vragen te stellen. Iedere vraag van de business kan beantwoord worden maar het beantwoorden van een vraag kost wel tijd en geld. En het gaat erom hoeveel tijd en geld de business over heeft om de vragen beantwoord te krijgen.

Het tweede aspect van situationeel testen is ‘hoe’ we testen. Er worden zes vormen van testen onderkend:

 • factory based testing
 • global scripting
 • session based testing
 • bug hunts
 • test tours
 • freestyle exploratory testing

Afhankelijk van de organisatie, het project en het systeem wordt een testvorm of een combinatie van meerdere testvormen gekozen.

Gerelateerde tags

Klik op een tag om meer artikelen over het betreffende onderwerp te vinden.

Foto Luciën Kleisman

Vraag het Luciën

 • Verlang je ook meer flexibiliteit van testers? Vind je werkende software belangrijker dan documentatie, personen en interactie belangrijker dan methoden en tools?
 • Avatar Luciën Kleisman
  Laat je informeren over hoe wij het testen anno nu aanpakken. Stuur me hieronder een berichtje, of bel 036 - 524 11 99. We komen het je graag vertellen.

Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!