.

Grip op IT met de Masterclass Regie & Sourcing van Nyenrode

Door Carla Luit

Nyenrode Business Universiteit biedt een gedegen Master of Science in Management en MBA- en Accountancy- en Controllingprogramma’s. Daarnaast biedt ze ook open inschrijvingsprogramma’s, waaronder masterclasses.

“De Masterclass Regie & Sourcing betreft IT, bestaat uit zes colleges en wordt verzorgd door experts vanuit het veld,” vertelt Carla Luit, programmamanager van Nyenrode Business Universiteit. “Deelnemers zijn professionals zoals regievoerders, IT-directeuren, opdrachtgevers, IT-opdrachtnemers, business managers en verandermanagers. Doel is specialistische kennis te verschaffen die je kunt meenemen in je bedrijf om IT-projecten een grotere kans van slagen te geven.”

Foto Nyenrode Business Universiteit

Falende IT-projecten meestal gevolg van gebrekkige samenwerking

Veel IT-projecten lopen uit, overschrijden het budget of falen zelfs geheel. Vaak zit het probleem niet zozeer in de technische aspecten van het project, maar in aflatende communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Partijen zijn onvoldoende doordrongen van elkaars belangen en risico’s worden zo veel mogelijk op de wederpartij afgewenteld. Het ontbreekt aan vertrouwen en samenwerking, waardoor kennis en expertise over en weer niet optimaal worden benut. Komen tot een succesvolle samenwerking en kunnen definiëren wanneer een project succesvol is, dat is het terrein van Regievoering en Sourcing.

IT wordt steeds meer een core-vaardigheid, net zoals boekhouden

Eén van de sprekers tijdens de masterclass is Johan Zandhuis, productmanager bij SYSQA en specialist op gebied van regievoering. “IT is inmiddels een onmisbare ondersteunende functie,” stelt hij. “Regie op IT wordt een core-vaardigheid van organisaties, net zoals grip op je financiën. Een goede financiële huishouding vereist expertise, dat vindt iedereen doodnormaal. Maar voor IT wordt het vaak nog als iets bijzonders, iets nieuws beschouwd. Je kunt je wel afvragen: ‘Moet dat nou allemaal?’ Maar inderdaad, het moet. Tenminste, als je je bedrijf gezond wilt houden en aangehaakt wilt blijven bij de ontwikkelingen in de markt.”

Heb je de benodigde IT-vaardigheden niet in huis, dan moet je bedenken of je die zelf wilt ontwikkelen of dat je ze inhuurt. “Dit is een sourcing-vraagstuk,” legt Johan uit. “En besluit je met leveranciers te gaan samenwerken, dan moet je de samenwerking sturen. Dat is regievoering. Wie hier al enige ervaring in heeft, weet dat dit eenvoudiger klinkt dan het is.”

Regie op IT wordt een core-vaardigheid van organisaties, net zoals grip op je financiën

Kennis, ervaring en verbinding met de praktijk

De Masterclass Regie & Sourcing helpt grip te krijgen op IT-projecten. Hij vindt plaats op Nyenrode Business Universiteit. Een logische locatie, want dit opleidingsinstituut heeft al zeer veel kennis, ervaring en verbinding met de praktijk in huis. “De Masterclass Regie & Sourcing ontstond vanuit samenwerking met AG Connect (voorheen AutomatiseringGids),” vertelt Carla. “Wij wilden de toenemende rol van IT meer onder de aandacht brengen. In AG Connect vonden we daarvoor de ideale partner, met jarenlange journalistieke ervaring in het IT-vak en een groot bereik.” Arjan Kors, hoofdredacteur AG Connect, is samen met Nyenrode Business Universiteit verantwoordelijk voor de inhoud van de programma’s. “Arjan en Johan weten precies welke onderwerpen actueel zijn en welke sprekers daarbij passen. Zo wordt de kwaliteit van de programma’s gegarandeerd,” weet Carla.

Voor de Masterclass Regie & Sourcing kwam AG Connect terecht bij Johan. Hij herinnert zich: “Ik schetste zes thema’s op een bord en vroeg: ‘Is dit wat je bedoelt?’ Ik mocht de masterclass meteen gaan organiseren en de sprekers benaderen. Twee maanden later was het programma gereed. Dat kon zo snel vanwege het gedeelde enthousiasme voor het vakgebied bij de sprekers.” Johan ervaart de samenwerking met Nyenrode Business Universiteit als erg prettig. “Nyenrode evalueert grondig en stuurt scherp op de kwaliteit van haar opleidingen. De tijdslijn wordt goed bewaakt en iedereen wordt tijdig geïnformeerd. Zo houd je elkaar scherp en blijf je het niveau hoog houden.”

Til je onderneming naar een hoger niveau

“In 2015 was de eerste masterclass Regie & Sourcing, in het najaar van 2016 is alweer de vierde,” vult Carla aan. “Zowel deelnemers als sprekers bestaan uit professionals. Het is een verdiepingsslag, geen basisprogramma. De sprekers bieden theorie en praktijkervaring die de deelnemers kunnen vertalen naar de specifieke situatie binnen hun organisatie. Hoe til je je onderneming naar een hoger niveau? We steken zowel wetenschappelijk als praktisch in, er is ook veel ruimte voor interactie en het stellen van vragen.”

Schrijf je snel in

IT is in de toekomst niet weg te denken. Met de Masterclass Regie & Sourcing beheers je het vakmanschap om ten aanzien van IT te kunnen sturen in de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De eerstvolgende masterclass gaat op dinsdag 8 november 2016 van start. Schrijf snel in, er is plaats voor maximaal 25 deelnemers. IT kan heel goed succesvol zijn, goede sourcing en regie maken vaak het verschil!

Meer informatie en inschrijven

Gerelateerde tags

Klik op een tag om meer artikelen over het betreffende onderwerp te vinden.

Foto Gerben de Wit accountmanager SYSQA

Vraag het Gerben

  • Natuurlijk zien we je graag in de Masterclass Regie & Sourcing!
  • Foto Gerben de Wit accountmanager SYSQA
    Maar ook als je een vraag hebt over dit onderwerp, of je wilt hierover sparren, kun je hieronder een berichtje achterlaten. Bellen kan natuurlijk ook op nummer 088 - 028 08 99.

Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!