.

Regie in IT naar een hoger plan brengen

Door Johan Zandhuis

Johan Zandhuis wilde zijn inzichten in regievoering bij IT-projecten delen. Hij nam het initiatief tot de masterclass Regie & Sourcing. Deze werd samen met AG Connect (voorheen Automatisering Gids) en Nyenrode Business Universiteit opgezet en gaat nu al het derde seizoen in. Hoe een briljant idee vorm krijgt.

Johan Zandhuis, productmanager bij SYSQA, had zo’n briljant idee. Als expert op gebied van regievoering bij ICT-projecten constateerde hij dat er in de praktijk vaak erg technisch naar regievoering wordt gekeken. “Regievoering is méér dan het opstellen van een programma van eisen, een contract en een testtraject,” zegt hij nadrukkelijk. “Wil een project succesvol zijn, dan moet je je ook actief richten op de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Want die wordt steeds complexer.” Johan bracht zijn inzichten in kaart. Om zijn inzichten te delen nam hij het initiatief tot een masterclass Regie & Sourcing. Die werd vervolgens door SYSQA in samenwerking met AG Conect en Nijenrode Business Universiteit opgezet.

Gedeelde ambitie om regie in IT naar hoger plan te brengen

“Het idee van de masterclass is uitgewerkt in samenwerking met Maarten Snel, de hoofdredacteur van AG Connect, en zijn opvolger, Arjan Kors ” blikt Johan terug. “We hebben op een rijtje gezet wat je voor regievoering nodig hebt. Dat hebben we in zes thema’s uitgewerkt en daarmee heb ik een programma voor de masterclass opgesteld. Daarna ging het heel snel. Binnen een week kreeg ik een telefoontje: “Ga het maar regelen.” Toen heb ik sprekers uitgenodigd. Die waren meteen enthousiast, want we delen een gemeenschappelijke ambitie om regie in IT naar een hoger plan te brengen. Vervolgens is er een leaflet gepubliceerd en dat leverde meteen vijfentwintig aanmeldingen op. Dat is best veel voor een eerste keer.”

Uitleggen wat verschuivingen in relaties voor de organisatie betekenen

Johan is niet alleen initiatiefnemer, hij is ook als één van de docenten in het project gestapt. “De deelnemers zijn informatiemanagers, afdelingshoofden en mensen die voorheen leiding hebben gegeven aan afdelingen die het werk zelf uitvoerden,” vertelt hij. “Binnen organisaties vinden verschuivingen plaats, namelijk van het werk zelf doen en daar leiding aan geven naar het werk delegeren en een leverancier inschakelen. Dan ontstaan er nieuwe relaties, zoals tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wat dit voor de organisatie betekent, en nog veel meer, leggen we in zes bijeenkomsten uit.”

Deuren gaan open

“Zoiets opzetten en tot stand brengen kan alleen als je ergens zit waar je ondersteund wordt in wie je bent, wat je doet en waar je ambities liggen,” weet Johan. ”SYSQA zag het project zitten, het paste binnen de doelstellingen. Zodoende kon ik ermee aan de gang. Daarnaast heeft SYSQA een breed netwerk waar ik gebruik van kon maken. Daarmee kon ik de juiste personen voor het invullen van het programma snel vinden. Ook werd er tijd voor vrijgemaakt, ik hoefde de masterclass niet helemaal in mijn vrije uren op te zetten. Bovendien hebben Nijenrode en de AG Connect SYSQA gezien als een partij die in staat is zo’n masterclass te organiseren. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, gaan er deuren open die anders gesloten blijven. Dan kun je echt iets moois neerzetten.”

Klik op de link hieronder om te lezen wat Carla Luit, programmamanager van Nyenrode Business Universiteit, vertelt over de masterclas Regie & Sourcing.

Gerelateerde tags

Klik op een tag om meer artikelen over het betreffende onderwerp te vinden.

Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!