Dagelijks zijn we betrokken bij agile projecten bij verschillende organisaties in Nederland. We zien ze slagen, maar ook mislukken. Wat zijn obstakels en wat zijn succesfactoren? Hier delen we graag een aantal learnings met je.

Agile coaching als verandermanagement

In zijn artikel ‘Scrum is de auto, maar innovatiecultuur zit achter het stuur’ vertelt Gert Hans Berghuis dat scrum soms perfect lijkt te werken, maar dat desondanks de resultaten die je ermee voor ogen hebt niet altijd worden geboekt. Hij stelt dat je het belangrijkste aan scrum echter niet ziet; de bijdrage die het levert om je innovation culture om te buigen. En dat agile coaching daarom vooral verandermanagement moet zijn.

Dit is interessant in het licht van het ‘10th annual state of agile survey’ (2015) van Versione.com. Respondenten in dit onderzoek gaven aan dat ‘het vermogen om de cultuur van de organisatie te veranderen’ en ‘de weerstand tegen verandering in de organisatie’ juist de grootste obstakels voor adoptie van agile in organisaties zijn.

· De zorgen over de organisatiecultuur zijn toegenomen van 44% in 2014 tot 55% in 2015.

· Hetzelfde geldt voor de zorgen over de weerstand tegen verandering, 34% in 2014 en 42% in 2015.

Agile succesfactoren

Hoe doorbreek je de cirkel die je hierboven ziet ontstaan? Een hele belangrijke factor hierin is management support vanuit de business (met 38% het 5e door respondenten aangegeven obstakel voor agile adoptie). We zien dat het initiatief om agile te werken veelal vanuit de IT hoek komt. En dat men er rekening mee houdt dat de business gewoon meedoet, terwijl het juist op de business de grootste impact heeft.

Wat als het initiatief om agile te werken vanuit de business zou worden genomen? Waarbij een duidelijk antwoord wordt gegeven op de vraag ‘waarom moeten wij agile werken?’. Dat vergroot het vermogen van de gehele organisatie om de cultuur te veranderen en verkleint de weerstand tegen de verandering.

Andere succesfactoren die door de respondenten in het onderzoek van Versione.com worden genoemd zijn:

· Consistentie in processen en uitvoering (43%)

· Implementatie van dezelfde tool voor alle teams (40%)

· Het inzetten van agile consultants en trainers (40%)

Skills belangrijker dan processen

Wanneer agile wordt geïnitieerd door de business vergroot je de kans op succes. Veel obstakels zijn dan verdwenen of makkelijker te weg te halen. Ben je er dan? Nee. We onderstrepen de gedachte van Gert Hans Berghuis dat de agile coach ook een verandermanager moet zijn die een bijdrage levert aan een cultuur van continue innovatie. De agile skills van medewerkers zijn dan ook meer van belang dan kennis en processen.

Interessant? En hoe werkt dit voor jouw organisatie? Laten we het daar eens over hebben.
Updates ontvangen?

Regelmatig versturen we een overzicht van de nieuwste en meest relevante artikelen op deze website. Ontvang ze ook in je mailbox!

Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!